FC Barcelona – Espanyol: El millor comiat (4-0)

FC Barcelona – Espanyol: El millor comiat (4-0)

Jordi Clos

05/05/201223:15

El Barça ha tancat la triomfal etapa de Pep Guardiola a la banqueta de l’Estadi amb una victòria davant l’Espanyol, amb quatre gols de Messi

El comiat de Pep Guardiola de la banqueta del Camp Nou ha eclipsat un derbi intranscendent pel que fa a la classificació, que s’ha resolt amb un 4-0 i amb exhibició de Messi. L’estadi barcelonista –pràcticament ple (89.044 espectadors) i amb molt color- ha rendit honors al seu tècnic més llorejat durant els noranta minuts, i abans i després del partit. L’equip, matemàticament segon, també ha posat el seu gra de sorra a una jornada memorable amb una actuació seriosa i rubricada amb els quatre gols de l’argentí, dedicats a l’entrenador. Ja en suma 50 a la Lliga.

Messi irromp a la festa

Dins del rectangle de joc, el plantejament inicial de l’Espanyol, endarrerit i ordenat, ha incomodat la circulació de l’esfèrica en terreny contrari del Barça. En els primers 25 minuts el duel era igualat. Però la diferència la marcat, una vegada més, una genialitat de Messi. El millor futbolista del món ha signat el seu 48è gol a la Lliga amb un llançament exquisit i llunyà de falta (min 11). Malgrat que cap dels dos equips necessitava ja els punts, el ritme era alt. Un derbi sempre és un derbi.

Com que el rival se sentia més còmode en la destrucció que en l’elaboració, la iniciativa la portava el Barça, liderada ofensivament per Messi. Una doble intervenció del porter Cristian Álvarez en una arribada de Keita i en la falta directa posterior llançada per Iniesta ha mantingut en vida els visitants (min 29). Tot i això, a l’atac barcelonista li faltava aquella finor que segurament aporta les cites més exigents.

Ofensiva final

Sense passar per angúnies al darrere, la preocupació de Guardiola era al davant. El tècnic volia recuperar la intensitat que estava decaient i trobar més profunditat. És per això que al minut 56 ha ordenat un 3-4-3, amb Adriano i Pedro d’extrems, cosa que ha fet que s’originessin més espais i que l’equip tornés a amenaçar Cristian Álvarez. El segon gol arribaria al minut 64, amb un penal transformat per Messi i precedit per polèmica perquè l’Espanyol n’havia reclamat un prèviament a l’altra àrea.

Gràcies, Leo i Pep!

Amb el 2-0 han arribat les primeres notícies dels davanters periquitos. Fins i tot Mascherano ha evitat que s’escurcessin les distàncies sobre la línia, però Leo Messi, altra vegada, s’ha encarregat de silenciar-ho amb dos gols més, l’últim de penal i amb una posterior celebració abraçant-se a Guardiola. Ha estat el súmmum futbolístic de la nit. El Camp Nou, eufòric, feia l’onada i veia la reaparició de Xavi.

L’espectacle s’havia instaurat a les graderies. Es vivien els últims minuts de l’era Guardiola com una festa. L’última de quatre anys de títols, de bon futbol i d’una manera de fer admirada mundialment. El Benito Villamarín, en la jornada definitiva de Lliga, i el Vicente Calderón, a la final de Copa, seran els darrers de gaudir del meravellós Pep Team.